Translate (μεταφραση)

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

Μόσιαλος: Ίσως χρειαστούμε ως 55.000 αναπνευστήρες - Έχουμε 1.000

Για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ευρώπη λόγω κορωνοϊού μίλησε ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος,
που νωρίτερα ορίστηκε, με απόφαση του πρωθυπουργού, εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς. 

Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ1 «Δέκα», εκτίμησε σε ό, τι αφορά στην έλλειψη αναπνευστήρων στη χώρα μας: «Έκανα την εκτίμηση πως αν κολλήσει το 50% του πληθυσμού και αν το 1% απ΄ αυτούς που θα κολλήσουν, ποσοστό που είναι πολύ αισιόδοξο - στη Γιουχάν είναι 5% και στην Ιταλία 9%-10% - χρειαστεί να έχει πρόσβαση σε αναπνευστήρες, τότε θα χρειαστούμε 55.000 αναπνευστήρες. Αυτή τη στιγμή, με την προϋπόθεση ότι θα μας δώσουν αυτούς που έχουμε παραγγείλει, έχουμε τη δυνατότητα να φθάσουμε τους 1000 αναπνευστήρες». 

 Σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο, «πάνω από το 50% αυτών που πάσχουν, είναι ασυμπτωματικοί φορείς. Αρκετοί μπορεί να έχουν ήπια πνευμονία και να μην το ξέρουν. Εδώ είναι και η δυσκολία που έχουμε για να ελέγξουμε αυτή τη νόσο». Εξάλλου, είπε πως «αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο εκδοχές. Ή θα γίνει εποχική η νόσος τις επόμενες εβδομάδες, ίσως τον Μάιο και θα έχουμε ένα δεύτερο κύμα τον Οκτώβριο, έχοντας τότε μεγαλύτερες ανάσες και δυνατότητες για το υγειονομικό προσωπικό το οποίο χρειάζεται πάση θυσία να προστατεύσουμε. Αν δεν υπάρχει όμως δεύτερο κύμα, οι προσπάθειες πρέπει να ενταθούν γιατί αυτή η κατάσταση, μέχρι να τη δαμάσουμε, μπορεί να μας πάει μέχρι τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο». 
«Θα χρειαστούν μαζικά τεστ»   «Αν μπορέσουμε να ελέγξουμε τη διασπορά, θα είμαστε σε θέση να βλέπουμε το πως θα περάσουμε στην τρίτη φάση του ελέγχου που θα είναι η φάση της καταστολής. Αρκετοί θ' αρχίσουν να επιστρέφουν στη δουλειά τους αλλά εδώ χρειαζόμαστε στρατηγική και σχέδιο», είπε ο ίδιος για να καταλήξει: «Ο Πρωθυπουργός θα πρέπει από τώρα να συστήσει μια ομάδα εργασίας η οποία να βλέπει τη τρίτη φάση όσο διαρκεί η δεύτερη. Θα χρειαστούν μαζικά τεστ, να φανεί αν όσοι επιστρέφουν στη δουλειά τους έχουν περάσει κορωνοιό και με την προϋπόθεση ότι υπάρχει ανοσία. Αυτό θα το γνωρίζουμε σε μερικές εβδομάδες με βάση τις μελέτες που θα βγουν από τη Γιουχάν. Στη τρίτη φάση θα μπορούμε πολύ γρήγορα να κάνουμε τη διάγνωση και την απομόνωση των περιστατικών. Για να το κάνουμε αυτό θα χρειαστεί σημαντική ενίσχυση η Δημόσια Υγεία , περίπου 2.000 γιατροί , νοσηλευτές και προσωπικό που θα βοηθήσει στη διαδικασία των μαζικών τεστ. Η πρόταση μου και η έκκληση μου στον Πρωθυπουργό είναι να ξεκινήσει τώρα η προετοιμασία για τη φάση της καταστολής».
  «Στην Ισπανία, φαίνεται ότι η κατάσταση θα γίνει πιο δύσκολη σε σύγκριση με την Ιταλία. Έχει γίνει διασπορά πέρα από την Μαδρίτη σε αρκετές άλλες περιοχές της χώρας», είπε αναφορικά με την κατάσταση στην Ισπανία. 
 «Να αξιοποιηθούν ιδιώτες γιατροί και φαρμακοποιοί»   «Το υπουργείο Υγείας, για όσους δεν έχουν οικογενειακό γιατρό, μπορεί να αξιοποιήσει και τους ιδιώτες γιατρούς. Υπάρχει το Skype και μπορεί να μιλήσει ένας γιατρός με έναν ασθενή έναν διαβητικό ή κάποιον που έχει υπέρταση και να δώσει κάποιες κατευθύνσεις για τη φαρμακευτική αγωγή. Ξέρω ότι και οι φαρμακοποιοί θέλουν πολύ να βοηθήσουν, θέλουν να είναι στην πρώτη γραμμή».  Πηγή: lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου