Translate (μεταφραση)

Τρίτη 10 Μαρτίου 2020

NYT: Μυστικό κέντρο κράτησης μεταναστών στα ελληνικά σύνορα - «Μας είχαν σαν ζώα»


Εκτενές ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας για την κατάσταση στα σύνορα .Οι New York Times, σε ένα εκτενές ρεπορτάζ για την κατάσταση στα σύνορα
της Ελλάδας με την Τουρκία, στον Έβρο, κάνουν λόγο για ύπαρξη «μυστικού κέντρου κράτησης μεταναστών», αλλά και για «έναν νεκρό».

 «Η ελληνική κυβέρνηση κρατά μετανάστες απομονωμένους σε μια κρυφή εξωδικαστική τοποθεσία, προτού τους απελάσει στην Τουρκία, χωρίς την συνήθη διαδικασία, ένα από τα αρκετά σκληροπυρηνικά μέτρα που έλαβε για να σφραγίσει τα σύνορα της Ευρώπης και τα οποία οι ειδικοί λένε ότι παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο», αναφέρει το ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας.
 «Αρκετοί μετανάστες είπαν σε συνεντεύξεις ότι τους συνέλαβαν, τους αφαίρεσαν τα προσωπικά τους είδη, τους έδειραν και τους απέλασαν από την Ελλάδα χωρίς να τους δοθεί η ευκαιρία να ζητήσουν άσυλο, ή να μιλήσουν σε δικηγόρο, σε μια παράνομη διαδικασία που είναι γνωστή ως επαναπροώθηση», συνεχίζει το δημοσίευμα των New York Times. 

«Κρυφό κέντρο κράτησης στον Πόρο» 

«Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, δεν έκανε σχόλιο για την ύπαρξη του χώρου, αλλά είπε ότι η Ελλάδα συνέλαβε και απέλασε μετανάστες, σύμφωνα με τη νομοθεσία», αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα.   «Όμως, με συνδυασμό επιτόπιου ρεπορτάζ και ανάλυσης εικόνων δορυφόρου οι Times επιβεβαίωσαν την ύπαρξη του κρυφού κέντρου, στη βορειοανατολική Ελλάδα», συνεχίζει το δημοσίευμα, που στη συνέχεια παραθέτει τη μαρτυρία μετανάστη ο οποίος είπε στους New York Times ότι μεταφέρθηκε μαζί με άλλους σε αυτό το κέντρο κράτησης.
 «Όταν Τούρκοι αξιωματούχοι άρχισαν να στέλνουν με λεωφορεία μετανάστες στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στις 28 Φεβρουαρίου, ένας Σύριος- Κούρδος, ο Σομάρ αλ- Χουσεΐν μπήκε σε ένα από τα πρώτα λεωφορεία.

 Πέρασε τη νύχτα υπό βροχή, στις όχθες του Έβρου και νωρίς το επόμενο πρωί έφτασε στην ελληνική πλευρά, με μια βάρκα γεμάτη με άλλους μετανάστες. Το ταξίδι του τερματίστηκε μία ώρα αργότερα, είπε σε πρόσφατη συνέντευξη. Τον συνέλαβαν οι Έλληνες συνοριοφύλακες, είπε, και ο ίδιος όπως και οι υπόλοιποι που ήταν μαζί του μεταφέρθηκαν σε κέντρο κράτησης. Ακολουθώντας το ταξίδι με το κινητό του τηλέφωνο, καθόρισε ότι αυτό το κέντρο ήταν κοντά στο χωριό Πόρος στα σύνορα. 
Το κέντρο αποτελούνταν κυρίως από τρεις αποθήκες με κόκκινη στέγη, πίσω από έναν αγροτικό δρόμο. Εκατοντάδες άλλοι μετανάστες που είχαν συλληφθεί περίμεναν απ'έξω. Ο αλ- Χουσεΐν μεταφέρθηκε μέσα, σε ένα δωμάτιο με δεκάδες άλλους. 
Το τηλέφωνό του κατασχέθηκε, για να μην μπορεί να κάνει κλήσεις, είπε, ενώ τα αιτήματά του να ζητήσει άσυλο και να επικοινωνήσει με αξιωματούχους του ΟΗΕ αγνοήθηκαν. "Για εκείνους, είμαστε σαν ζώα", είπε αναφερόμενος στους Έλληνες φύλακες.   Έπειτα από μια νύχτα χωρίς τροφή και νερό, την 1η Μαρτίου, ο αλ- Χουσεΐν και δεκάδες άλλοι μεταφέρθηκαν πίσω στον Έβρο, όπου οι Έλληνες αστυνομικοί τους πήγαν με ένα μικρό ταχύπλοο πίσω στην τουρκική πλευρά».       Σύμφωνα με τους New York Times, ο αλ- Χουσεΐν είναι ένας από τους αρκετούς μετανάστες που έκαναν περιγραφές για αντίστοιχες εξωδικαστικές κρατήσεις και απελάσεις, αλλά η δική του ήταν η πιο λεπτομερής. 
Με αντιπαραβολή σκίτσων, περιγραφών και δορυφορικών συντεταγμένων που έδωσε, οι Times εντόπισαν το κέντρο κράτησης σε ένα χωράφι ανάμεσα στον Πόρο και το ποτάμι, σημειώνει η εφημερίδα, ενώ αναφέρει ότι την Παρασκευή, αστυνομικοί σταμάτησαν 3 δημοσιογράφους της σε μπλόκο κοντά στο κέντρο.   «Έλληνας πρώην αξιωματούχος, με γνώση των αστυνομικών επιχειρήσεων, επιβεβαίωσε την ύπαρξη του κέντρου, που δεν είναι καταχωρημένο ως δομή κράτησης, αλλά χρησιμοποιείται ανεπίσημα σε εποχές μεγάλων μετανααστευτικών ροών.
Η ύπαρξη του κέντρου επιβεβαιώθηκε και από το Respond, ομάδα έρευνας με έδρα τη Σουηδία», αναφέρει το δημοσίευμα.

 «Ο θάνατος στα σύνορα»

 «Η εγκληματολογική ανάλυση βίντεο από μάρτυρες επίσης επιβεβαίωσαν τον θάνατο τουλάχιστον ενός ανθρώπου- ενός Σύριου εργάτη εργοστασίου- αφότου πυροβολήθηκε στα ελληνοτουρκικά σύνορα», αναφέρουν οι New York Times.
 Η εφημερίδα κάνει λόγο για «θανάσιμο τραυματισμό από πυροβολισμό του 22χρονου Μοχάμεντ Γιααρούμπ, από το Χαλέπι της Συρίας, ο οποίος προσπάθησε να περάσει τα σύνορα την προηγούμενη εβδομάδα».
Σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει λόγο για fake news.
  «Η ανάλυση βίντεο, σε συνδυασμό με συνεντεύξεις μαρτύρων, επιβεβαιώνουν ότι ο Γιααρούμπ σκοτώθηκε το πρωί της 2ας Μαρτίου στη δυτική όχθη του Έβρου», αναφέρει το δημοσίευμα.   Σύμφωνα με τον φίλο του Γιααρούμπ, Αλί Καμάλ, πέρασαν τον Έβρο το βράδυ της 1ης Μαρτίου και κατασκήνωσαν με μια μεγάλη ομάδα μεταναστών στη δυτική όχθη του ποταμού, γράφει η εφημερίδα, σημειώνοντας ότι βρίσκονταν ακόμη σε τουρκικό έδαφος.
 «Ο Καμάλ είδε τον φίλο του ζωντανό για τελευταία φορά περίπου στις 7:30 το επόμενο πρωί, όταν η ομάδα άρχισε να περπατά προς τα σύνορα. Οι δυο τους χωρίστηκαν και γρήγορα οι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας τους μπλόκαραν, σύμφωνα με έναν άλλο Σύρο που κατέγραψε σε βίντεο τα επακόλουθα του περιστατικού και στη συνέχεια μίλησε στους Times. Ζήτησε να μην κατονομαστεί με τον φόβο αντιποίνων. 
Ο Γιαρούμπ άρχισε να μιλά στους άνδρες που μπλόκαραν τον δρόμο και σήκωσε μια λευκή μπλούζα, λέγοντας ότι ερχόταν ειρηνικά, σύμφωνα με τη μαρτυρία του Σύρου. Λίγο μετά τον πυροβόλησαν. Δεν υπάρχει γνωστό βίντεο από τον πυροβολισμό αλλά πολλά κατέγραψαν το ακίνητο σώμα του να μεταφέρεται μακριά από τα ελληνικά σύνορα, προς τον ποταμό.   Αρκετοί μετανάστες που ήταν με τον Γιαρούμπ τη στιγμή του θανάτου του είπαν ότι Έλληνας αξιωματούχος ασφαλείας τον πυροβόλησε. Χρησιμοποιώντας metadata του βίντεο και αναλύοντας τη θέση του ήλιου, οι Times επιβεβαίωσαν ότι πυροβολήθηκε περίπου στις 8:30, κάτι που ταιριάζει με το συμπέρασμα της ομάδας Forensic Architecture. 
Βίντεο δείχνει ότι πήρε περίπου πέντε λεπτά σε άλλους μετανάστες να πάνε το σώμα του Γιαρούμπ πίσω στο ποτάμι, σε ένα αυτοκίνητο. Μετά μεταφέρθηκε σε ασθενοφόρο και αργότερα σε νοσοκομείο στην Τουρκία.   Ανάλυση άλλου υλικού, που τραβήχτηκε σε άλλο σημείο των συνόρων, έδειξε ότι οι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν θανάσιμα και μη θανάσιμα πυρομαχικά σε άλλα περιστατικά εκείνης της ημέρας», γράφουν οι New York Times.

 «Παραβίαση του ευρωπαϊκού δικαίου»
 Το εκτενές ρεπορτάζ των New York Times κάνει αναφορά και στο βίντεο που ήρθε στη δημοσιότητα, με σκάφος του λιμενικού που «απώθησε βίαια φουσκωτή βάρκα γεμάτη πρόσφυγες».   «Το βίντεο δείχνει το σκάφος του λιμενικού και ένα δίχως διακριτικά να κυκλώνουν τη βάρκα. Ένας ένοπλος στο ένα σκάφος πυροβόλησε τουλάχιστον δύο φορές στο νερό δίπλα στη βάρκα. Δεν είναι ξεκάθαρο αν πυροβολούσε κανονικές σφαίρες», γράφει η αμερικανική εφημερίδα, σημειώνοντας ότι με βάση την ανάλυσή της το περιστατικό έγινε στην Κω, σε ελληνικά χωρικά ύδατα. Αναφέρει ακόμη ότι ο Στέλιος Πέτσας δεν αρνήθηκε το περιστατικό, αλλά είπε ότι το λιμενικό δεν πυροβόλησε με πραγματικές σφαίρες.   Όταν του παρουσιάστηκαν διαγράμματα του χώρου στον Πόρο και η περιγραφή της λειτουργίας του, ο Φρανσουά Κρεπό, πρώην ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών, είπε ότι είναι ίδιο με ένα «μυστικό κέντρο», από τη στιγμή που κάποιοι κρατούνται κρυφά και χωρίς πρόσβαση σε νομική προσφυγή.   Ο Κρεπό δήλωσε ότι το κέντρο αποτελεί παραβίαση του δικαιώματος αιτήσεως ασύλου και «της απαγόρευσης βάναυσης, απάνθρωπης και απαξιωτικής συμπεριφοράς και του ευρωπαϊκού δικαίου».   Σε ό,τι αφορά το περιστατικό με το λιμενικό, είπε: «Η ενέργεια των σκαφών του λιμενικού, που προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν τις εύθραυστες βάρκες των μεταναστών, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τη ζωή και την ασφάλεια των επιβαινόντων, είναι επίσης παραβίαση». 
Αναφορικά με τις ενέργειες της Τουρκίας, το δημοσίευμα σημειώνει ότι πέρα από τη μεταφορά μεταναστών στα σύνορα με λεωφορεία, οι τουρκικές δυνάμεις έριξαν δακρυγόνα στις ελληνικές και ήταν σε στάση αναμονής ενώ μετανάστες έκοβαν τον φράχτη στον Έβρο.
Η Κομισιόν δήλωσε στους ΝYT ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ή να αρνηθεί τα ευρήματα της εφημερίδας και κάλεσε το ελληνικό δικαστικό σύστημα να το ερευνήσει.
 Πηγή: lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου