Translate (μεταφραση)

Τρίτη 14 Απριλίου 2020

Κορωνοϊός: Τρόποι να νικήσετε τη σωματική κόπωση μέσα στην καραντίνα

Μπορεί η καθημερινότητά σας να έχει αλλάξει άρδην, να βρίσκεστε διαρκώς στο σπίτι και να μην έχετε καμία δραστηριότητα.
Και αντί να αισθάνεστε πιο χαλαρωμένοι και ξεκούραστοι, αισθάνεστε εξαντλημένοι και κατάκοποι.
 Σύμφωνα με ερευνήτρια των διαταραχών ύπνου από το Σίδνεϊ της Αυστραλίας, αυτό το αίσθημα κούρασης σχετίζεται πιο πολύ με

την ψυχολογική κόπωση που συνδέεται με τον κορωνοϊό παρά τη σωματική κατάπτωση.

"Το στρες εξαντλεί το σώμα. Είναι ιδιαίτερα εξαντλητικό όταν διαρκεί πολύ καιρό," επεσήμανε η Ολίβια Αρετζόλο στην Daily Mail η οποία επεξηγεί τρεις φάσεις κατά τις οποίες το στρες καταβάλλει τον οργανισμό.

1. Φάση ενεργοποίησης: Στη διάρκεια αυτής της φάσης αισθάνεστε πιο ενεργητικοί, αφυπνισμένοι και σε κατάσταση εγρήγορσης. Η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη είναι στα ύψη.

2.Φάση αντίστασης: H δεύτερη φάση συμβαίνει όταν το στρες είναι χρόνιο και μπορεί να αισθάνεστε λιγότερο ενεργητικοί αλλά θα είστε και πάλι πιο αφυπνισμένοι απ' ό,τι συνήθως.

3. Φάση εξάντλησης: Η φάση αυτή περιγράφει την εξάντληση των σωματικών μας συστημάτων, μια φυσική συνέπεια των υψηλών επιπέδων κορτιζόλης. Η κορτιζόλη δεν επιτρέπει τον βαθύ ύπνο και έτσι ο οργανισμός δεν παράγει την ορμόνη ευτυχίας, τη σεροτονίνη.

Η σύμβουλος ύπνου προτείνει τέσσερις τρόπους ώστε να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε την αίσθηση κόπωσης.

- Να ακολουθήσουμε κατά έναν τρόπο την προηγούμενη ρουτίνα μας και να κάνουμε προτεραιότητα τον ύπνο 10 το βράδυ με 2 το ξημέρωμα. Επισημαίνει ότι οι περισσότεροι επιλέγουν να βλέπουν τηλεόραση ή να απασχολούνται στα social media αντί να κοιμούνται και υπογραμμίζει ότι αυτό το χρονικό διάστημα είναι το κρισιμότερο ώστε να έχουμε ενέργεια το πρωί
- Να δημιουργήσουμε μία ρουτίνα στο κρεβάτι προτού κλείσουμε τα φώτα. Η Ολίβια προτείνει δέκα βήματα που περιλαμβάνουν να κάψουμε λίγη λεβάντα, να κλείσουμε οθόνες κινητών, λάπτοπ ή οτιδήποτε εκχέει μπλε φως και να πιούμε λίγο χαμομήλι που βοηθά στο να χαλαρώσουμε.

-Προτείνει επιπλέον να πάρουμε συμπληρώματα μαγνήσιου και το πρωί και το βράδυ καθώς είναι στοιχείο που μειώνει το άγχος κατά 31%.

-Η σύμβουλος παράλληλα προτείνει να θέσουμε προτεραιότητα τη διαχείριση στρες το πρωί που ξυπνάμε ώστε να κάνουμε σωστό ξεκίνημα. Έτσι συμβουλεύει μόλις ξυπνάμε το πρωί να αφιερώνουμε λίγο χρόνο στον διαλογισμό καθώς αυτό βοηθά στη δομή του εγκεφάλου και μειώνει την έκλυση κορτιζόλης. Με αυτόν τον τρόπο θα αισθανόμαστε λιγότερο άγχος και στρες και έτσι δεν θα επηρεαζόμαστε τόσο πολύ. Πηγή: seleo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου