Translate (μεταφραση)

Τετάρτη 27 Μαΐου 2020

Τι συνέβη στον κόσμο όσο ασχολούμασταν με τον κορωνοϊό - Οι 9 σημαντικές ειδήσεις που "χάσαμε"

Η σύλληψη ενός από τους πλέον καταζητούμενους, το τέλος της "λύσης των δυο κρατών", εξελίξεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το μέλλον της Γης.


Η εξάπλωση της πανδημίας κορωνοίού, ο καταιγισμός θλιβερών ειδήσεων για χιλιάδες θανάτους και ασθενείς, η αγωνία για το αύριο, ο φόβος, η πίεση για την σωστή τήρηση των μέτρων δεν άφησαν και πολλά περιθώρια τους τελευταίους μήνες για την ανάδειξη ειδήσεων μη σχετικού περιεχομένου.

Ακόμη όμως και εν μέσω πανδημίας η ζωή συνεχίζεται, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, και μάλιστα τους τελευταίους μήνες καταγράφηκαν πολύ γεγονότα. Από θέματα που αφορούν την περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, μέχρι ζητήματα σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, εξαιρετικά σημαντικές πολιτικές εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο, φυσικές καταστροφές, κρίσεις και παρά λίγο εμφύλιοι. Ενώ κάποια άλλα κεφάλαια στην ιστορία έκλεισαν.

Ιδού λοιπόν 9 σημαντικές ειδήσεις από τον κόσμο. 

1. Χειροπέδες σε έναν από τους πλέον καταζητούμενους ανθρώπους στον κόσμο

                               Εκτός της λίστας των καταζητούμενων πλέον το Καμπούγκα

Η επιχείρηση των αρχών του Παρισιού στα προάστια της πρωτεύουσας πριν από μερικές ημέρες οδήγησε την σύλληψη ενός από τους πλέον καταζητούμενους εγκληματίες παγκοσμίως. Πρόκειται για τον διαβόητο Φελισιέν Καμπούγκα, επιχειρηματία από τη Ρουάντα ο οποίος κατηγορείται για τη δημιουργία και τη χρηματοδότηση της διαβόητης πολιτοφυλακής Interahamwe που το 1994 φέρεται να πραγματοποίησε 800.000 ανθρωποκτονίες σε λιγότερο από τρεις μήνες.

Ο ραδιοφωνικός σταθμός του Καμπούγκα, Radio-Télévision Libre des Mille Collines, φέρεται να παρείχε το ιδεολογικό ”περιτύλιγμα” για την τέλεση γενοκτονίας, προπαγανδίζοντας ανελέητα σε βάρος των Τούτσι, και στερώντας τους, μέσα από αυτή, κάθε ανθρώπινο χαρακτηριστικό. «Μερικοί από τους εχθρούς σας ξέφυγαν...Πρέπει να επιστρέψετε και να τους τελειώσετε. Οι τάφοι δεν έχουν γεμίσει ακόμη”, ακούστηκε σε μια από τις εκπομπές του ραδιοφώνου.

Μια ακόμη προσπάθεια σύλληψης του Καμπούγκα είχε γίνει το 2003 στο Ναϊρόμπι αλλά κατέληξε στον μυστηριώδη θάνατο του άντρα που θα ενημέρωνε τις αρχές για το που βρισκόταν ο καταζητούμενος.

Η γαλλική αστυνομία δήλωσε ότι ο 84χρονος είχε επίσης διαμείνει στη στη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ελβετία. Ο ίδιος δεν έχει ακόμη υποβάλει κάποια ένσταση στο γαλλικό ή το διεθνές δικαστήριο, αλλά οι δικηγόροι του δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι διατηρεί το τεκμήριο της αθωότητας.

2. Η Ανταρκτική ”ψήνεται”  

                                         Κομμάτι πάγου από τον παγετών...

Στις 6 Φεβρουαρίου, ένας μετεωρολογικός σταθμός στην Αργεντινή, στο βόρειο άκρο της Ανταρκτικής κατέγραψε θερμοκρασία 18,4 βαθμών Κελσίου, περίπου δηλαδή ίδια με αυτή που είχε το Λος Άντζελες την ίδια μέρα, όπως επεσήμανε η NASA.

H θερμοκρασία καταγράφηκε εν μέσω της πιο παρατεταμένης περιόδου καταγραφής πολύ υψηλών θερμοκρασιών στην ήπειρο. Επρόκειτο για 9 μέρες κατά τις οποίες έλιωσε το 20% του χιονιού που καλύπτει το νησί.  «Δεν έχω ξαναδεί λίμνες από λιωμένο χιόνι να σχηματίζονται τόσο γρήγορα στην Ανταρκτική», δήλωσε ο Μάουρι Πέλτο,  παγετωνολόγος  του Παρατηρητηρίου της Γης. ”Βλέπουμε τέτοιου είδους τήξη στην Αλάσκα και τη Γροιλανδία, αλλά όχι  στην Ανταρκτική”.

Οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες αποδόθηκαν στην αύξηση της θερμοκρασίας, άνω του μέσου όρου, της επιφάνειας της θάλασσας, σε ένα σύστημα υψηλής πίεσης πάνω από τη Νότια Αμερική και στο φαινόμενο Foehn (η αλλαγή των συνθηκών από υγρές και ψυχρές στη μια πλευρά το βουνού και σε ξηρές και υγρές στην άλλη πλευρά).

Οι τελευταίες εξελίξεις έρχονται την στιγμή που εκδηλώνεται μια ακόμη ανησυχητική εξέλιξη: η αύξηση της θερμοκρασίας σχεδόν κατά 3 βαθμών Κελσίου στην χερσόνησο της Ανταρκτικής κατά τα τελευταία 50 χρόνια.

3. Μια αρχή για το τέλος της κλειτοριδεκτομής στο Σουδάν

                                               Γυναίκες περπατούν...

Μια νομοθετική αλλαγή στο Σουδάν μπορεί να βελτιώσει τη ζωή εκατομμυρίων γυναικών.

Περίπου το 87% των κοριτσιών και των γυναικών στη χώρα έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων (κλειτοριδεκτομή ή FGM), σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Οι περισσότεροι ακρωτηριασμοί γίνονται όταν τα κορίτσια είναι μεταξύ 5 έως 14 ετών.

Οργανώσεις που δρουν για την κατάργηση αυτής της βάρβαρης πρακτικής και των νόμων που την επιτρέπουν, χαιρέτησαν τον Απρίλιο την ψήφιση νόμου που καθιστά την κλειτοριδεκτομή ποινικό αδίκημα που επισύρει ποινή φυλάκισης έως και τριών ετών.

Ωστόσο είναι επιφυλακτικές για το αποτέλεσμα αφού η πρακτική αυτή είναι βαθιά ριζωμένη στον πολιτισμό του Σουδάν και απαιτείται χρόνος για να εκριζωθεί.  «Υπάρχει τόση πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει. Αυτή είναι μια αρχή, μια καλή αρχή », δήλωσε η Φάτμα Νάιμπ, υπεύθυνη επικοινωνίας της Unicef ​​στο Σουδάν.

4. Το τέλος της λύσης των ”δύο κρατών”;

          Ο Μαχμούντ Αμπάς κατά τη διάρκεια της συνάντησης των ηγετών αραβικών χωρών τον Φεβρουάριο ενώ δείχνει χάρτες σχετικά με τα Παλαιστινιακά Εδάφη και την διαμόρφωση των συνόρων βάσει των μέχρι τώρα συμφωνιών.


Η ιδέα της προσάρτησης παλαιστινιακών εδαφών μέσω της επέκτασης εβραϊκών οικισμών μπορεί κάποτε να αποτελούσε μια περιθωριακή ιδέα της ακροδεξιάς στο Ισραήλ να όμως που πλέον αποτελεί μέρος του επίσημου πολιτικού διαλόγου. Σύντομα μάλιστα μπορεί να αποτελεί και νόμο του Ισραήλ.

Η νέα κυβερνητική συμμαχία του Μπενταζαμιν Νετανιάχου με τον Μπένι Γκάντζ εξετάζει το ενδεχόμενο προώθησης σχετικού νομοσχεδίου το προσεχές διάστημα, με το οποίο θα ανακηρύσσει το περίπου 30% των Κατεχόμενων Εδαφών της Δυτικής Όχθης ως ισραηλινό έδαφος.

Και φυσικά όλα αυτά είναι εφικτά χάριν του ”ειρηνευτικού (;) σχέδιου” που παρουσίασε ο Ντόναλτν Τραμπ τον Ιανουάριο - και το οποί φυσικά απορρίφθηκε από την ηγεσία των Παλαιστινίων.

Το σχέδιο Tραμπ προβλέπει να προχωρήσει η προσάρτηση σε συνεννόηση με Παλαιστίνιους ηγέτες (!) , αλλά δεν είναι σαφές υπό ποιες προϋποθέσεις - ή εάν υπάρχουν καν. Η προσάρτηση ήταν «μια ισραηλινή απόφαση», δήλωσε πρόσφατα ο Μάκι Πομπέο, υπ.Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Ευρωπαίοι ηγέτες, Ηνωμένα Έθνη και πολλοί απόστρατοι Ισραηλινοί στρατηγοί και αξιωματούχοι ασφαλείας έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στο σχέδιο, υποστηρίζοντας ότι θα απομονώσει το Ισραήλ και θα προκαλέσει ανάφλεξη στην περιοχή.

Επίσης βέβαια, εφόσον τα σχέδια αυτά προχωρήσουν, θα αποτελέσουν και το πιστοποιητικό θανάτους της λύσης των δύο κρατών, το περίγραμμα για την ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων του 1994, το οποίο αποτέλεσε το πλαίσιο για όλες διαπραγματεύσεις. Πολλοί βέβαια υποστηρίζουν πως η συμφωνία αυτή είναι ήδη νεκρή.

5. Η άλλη ”πληγή”

                                      Η επέλαση των ακρίδων στην Κένυα (21 Μαϊου)

Τα μεγαλύτερα σμήνη ακρίδων εδώ και δεκαετίες εμφανίστηκαν σε αγροκτήματα σε Αφρική και Νότια Ασία καθώς και σε περιοχές της αραβικής χερσονήσουπροκαλώντας τεράστια ανησυχία αφού πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου απειλή, σύμφωνα με τον ΟΗΕ σε ό,τι αφορά τον επισιτισμό και την διαβίωση εκατομμυρίων ανθρώπων.

Οι ακρίδες σχηματίζουν μεγάλα σμήνη, που μοιάζουν με ένα τεράστιο-όσο και καταστροφικό-. Μπορούν να διανύσουν απόσταση περίπου 90χλμ σε 24 ώρες και ένα σμήνος ενός τ/χλμ μπορεί να καταναλώσει σε μία ημέρα την ίδια ποσότητα τροφής όσο και 35.000 άνθρωποι.

Ο κίνδυνος ενός δεύτερου κύματος εμφάνισης σμηνών ακρίδων εκτιμάται πως είναι υπαρκτός και μάλιστα δεν αποκλείεται να χτυπήσει σφόδρα την Υεμένη όπου υπάρχει ήδη μια τεράστια επισιτιστική κρίση εξαιτίας του συνεχιζόμενου εμφυλίου πολέμου.

6. Βία και θρησκευτικό μίσος στην Ινδία

O Σβιρ Βιχάρ μέσα σε αυτό που ήταν κάποτε η βιοτεχνία του και παραδόθηκε στις φλόγες εμπρηστών στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θρησκευτικού μίσους στην Ινδία(Δελχί, 7 Μαρτίου)


Η εχθρότητα κατά των Ινδών μουσουλμάνων αυξάνει διαρκώς στη χώρα τα τελευταία 5 χρόνια και κυρίως μετά την ανάδειξη του ινδουιστή και εθνικιστή πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι στο πρωθυπουργικό θώκο.

Αποκορύφωμα ήταν οι πρωτοφανείς, κατά τις τελευταίες δεκαετίες, εκδηλώσεις θρησκευτικού μίσους που ξέσπασαν τον Φεβρουάριοκατά την επίσκεψη του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και αφορμή το τελεσίγραφο που απηύθυνε δημόσια ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος, Καπιλ Μισρά  ότι εάν η αστυνομία δεν ”καθαρίσει” τους δρόμους από τους μουσουλμάνους διαδηλωτές τότε οι υποστηρικτές τους θα «αναγκάζονταν να βγουν στους δρόμους».

Τουλάχιστον 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τις εκδηλώσεις βίας μεταξύ ινδουιστών και μουσουλμάνων ενώ όπως καταγγέλλεται η αστυνομία του Δελχί σε αρκετές περιπτώσεις δεν εμπόδισε τους ξυλοδαρμούς, μέχρι θανάτου, που υπέστησαν μουσουλμάνοι από ινδουιστές.

Οι ταραχές και οι δολοφονίες ενέτειναν την ανησυχία για τη νέα Ινδία που μπορεί να διαμορφώσει η παρουσία της Μοντι στην εξουσία.

7. Οι ΗΠΑ υποχωρούν από τον πιο πολυετή πόλεμο στην ιστορία τους

Γυναίκα με μπούργκα κρατά στην αγκαλιά ένα μωρό καθώς περιμένει να λάβει δωρεάν δημητριακά από κρατικές υπηρεσίες του Αφγανιστάν, εν μέσω πανδημίας


Μετά από σχεδόν 19 χρόνια πολέμου, 43.000 νεκρούς αμάχους και τρεις προέδρους, οι ΗΠΑ υπέγραψαν ειρηνευτική συμφωνία με τους ”τρομοκράτες” όπως η ίδια η Ουάσιγκτον τους χαρακτήριζε,  Ταλιμπάν.

Η συμφωνία υπεγράφη τέλη Φεβρουαρίου και οι Ταλιμπάν είναι ήδη κερδισμένοι αφού κατάφεραν να αποκλείσουν τους εκλεγμένους αξιωματούχους στην Καμπούλ και να διαπραγματεύονται με τις ΗΠΑ απευθείας.

Βάσει της συμφωνίας τα στρατεύματα των ΗΠΑ θα μπορούσαν να αποχωρήσουν από την περιοχή έως την άνοιξη του 2021. Οι Ταλιμπάν υποσχέθηκαν διεξάγουν συνομιλίες με τους ομολόγους τους από την αφγανική κυβέρνηση και να συνάψουν ξεχωριστή ειρηνευτική συμφωνία αργότερα, αλλά δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα το πράξουν, ενώ οι επιθέσεις τους κατά του αφγανικού στρατού και δυνάμεων της αστυνομίας συνεχίζεται.

Οι ΗΠΑ στο μεταξύ προειδοποιούν πως η συνεχιζόμενη βία εκ μέρους των Ταλιμπαν μπορεί να οδηγήσει σε παράταση της παραμονής των αμερικανικών στρατευμάτων αλλά για τους Ταλιμπάν είναι σαφές πως οι ΗΠΑ αναζητούν εναγωνίως μια έξοδο από τον πόλεμο.

8. Το Ιράν μετά τη δολοφονία Σουλεϊμανί

Πόστερ με τον Σουλεϊμανί και τον Ανώτατο Ηγέτη, Αγιατολάχ Χαμενεϊ

Στις 3 Ιανουαρίου στο πλαίσιο αμερικανικής επιχείρησης δολοφονήθηκε ο Κασέμ Σουλεϊμανί επικεφαλής της επίλεκτης Δύναμης Κουντς του Ιράν και «αιχμή του δόρατος» της εξάπλωση της ιρανικής στρατιωτικής επιρροής στη Μέση Ανατολή αλλά και εξαιρετικά δημοφιλής μεταξύ των συμπολιτών του. Ο 62χρονος στρατηγός ήταν ένα αγκάθι για την αμερικανική κατοχή του Ιράκ ενώ επίσης ηγείτο της ιρανικής παρουσίας στη Συρία. Θεωρείτο άτρωτος.  Ο Τραμπ ανακοίνωσε τη δολοφονία του απλά με ένα tweet.

Τις ημέρες που ακολούθησαν και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων οργής στο Ιράν είχαμε την επίθεση με ιρανικούς πυραύλους κατά αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ,  την πτώση επιβατικού αεροσκάφους πάνω από την Τεχεράνη - σκοτώνοντας και τους 176 επιβάτες - και μια έκρηξη αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων σε πολλές ιρανικές πόλεις.

Οι δε επιπτώσεις της δολοφονίας του εκτιμάται πως είναι κολοσσιαίες για το Ιράν: σχεδόν όλες οι περιφερειακές επιχειρήσεις που ο Σουλεϊμανί επέβλεπε προσωπικά έχουν υποστεί σοβαρά πλήγματα, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ το Obsever ενώ η Δύναμη Κουντς προσπαθεί με δυσκολία να ανταποκριθεί στην διαχείριση του δικτύου που άφησε πίσω του ο Σουλεϊμανί.

9. Τελικά, Μπάιντεν

                                                     Μπάιντεν και Σάντερς


Για ένα διάστημα, κυρίως αφού σάρωσε στα προκριματικά στο Λας Βέγκας, όλα έδειχναν πως ο ”δημορκατικός σοσιαλιστής”, Μπέρνι Σάντερς θα εξασφάλιζε τη νίκη και οι Δημοκρατικοί θα τον αναδείκνυαν ως τον επόμενο υποψήφιό τους απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ, για την διεκδίκηση της αμερικανικής προεδρίας.

Και πάλι όμως, όπως και πριν 5 χρόνια με την Χίλαρι Κλίντον, αυτό δεν έγινε.

Το κατεστημένο εντός του Δημοκρατικού Κόμματος συσπειρώθηκε πίσω από τον πρώην αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, κεντρικό πρόσωπο και φωνή του φιλελευθερισμού στις καμπάνιες των Ομπάμα και Κλίντον.

Η ανάδειξή του σε υποψήφιο των Δημοκρατικών βέβαια δεν έγινε ιδιαίτερα αισθητή εκτός ΗΠΑ καθώς οι εξελίξεις με την πανδημία εμπόδισαν την διεξαγωγή μεγάλων συγκεντρώσεων για  τον 77χρονο. Μόλις την Τετάρτη, 25 Μαϊου έκανε την πρώτη του μεγάλη δημόσια επανεμφάνιση.



Με πληροφορίες από τον Guardian και το αρχείο της HuffPost Greece
Κατερίνα Πρίφτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου