Translate (μεταφραση)

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020

Κορωνοϊός: Το lockdown «χτυπά» την ψυχολογία

Μεγάλες ψυχολογικές επιπτώσεις έχει προκαλέσει η έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού, η οποία σε συνδυασμό με τα επακόλουθά της, όπως είναι τα αυστηρά μέτρα, η κοινωνική αποστασιοποίηση και η επιβολή ενός ακόμα lockdown, έχουν επηρεάσει σημαντικά την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.
Όπως επισημαίνει μιλώντας στο GRTimes.gr, η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Χριστίνα Αθανασιάδου, «ο εγκλεισμός, η απομόνωση, η αλλαγή του τρόπου ζωής και των καθημερινών συνηθειών είναι κάτι πρωτόγνωρο για όλους μας», προσθέτοντας ότι αυτή η κατάσταση έχει επηρεάσει την ψυχολογία των ανθρώπων και είναι δεδομένο πως θα αφήσει πίσω της επιπτώσεις οι οποίες ήδη έχουν ξεκινήσει να φαίνονται.

Ένα από τα παραδείγματα που φέρνει η ίδια, είναι ότι κατά τη διάρκεια του lockdown έχουν αυξηθεί σημαντικά οι περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας και «το χειρότερο είναι ότι ουδείς μπορεί να γνωρίζει τι γίνεται πίσω από τις κλειστές πόρτες. Λόγω των οικονομικών προβλημάτων και της ανεργίας, η οποία προήλθε από την πανδημία, τα πράγματα σε ένα σπίτι που υπήρχε βία και κακοποίηση έχουν γίνει χειρότερα, ενώ, την ίδια ώρα, πολλές γυναίκες με τα παιδιά τους δεν έχουν πού να απευθυνθούν λόγω της καραντίνας», υπογραμμίζει η κα. Αθανασιάδου, επισημαίνοντας το μέγεθος του προβλήματος το οποίο τείνει να διογκώνεται.

Αυτό άλλωστε καταγράφεται και στα προκαταρκτικά αποτελέσματα της Παγκόσμιας Μελέτης Υγείας και Λειτουργικότητας σε Περιόδους Μεταδοτικών Λοιμώξεων (Μελέτη COH-FIT) σχετικά με τις ψυχικές επιπτώσεις της πανδημίας, τα οποία δείχνουν σημαντική αύξηση των επιπέδων του στρες, της μοναξιάς και του θυμού στα 2/3 των ανθρώπων από την Ελλάδα που συμμετείχαν στην μελέτη.

Με τους θανάτους και τα κρούσματα που καταγράφονται καθημερινά να παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα στη χώρα μας αλλά και τις ειδήσεις που μεταδίδονται νυχθημερόν να αφορούν κυρίως την πανδημία, όλο και μεγαλύτερο είναι το άγχος και το στρες που νιώθουν οι πολίτες. Για αυτόν τον λόγο η κα. Αθανασιάδου επισημαίνει ότι είναι σημαντικό να ενημερώνεται κάποιος από έγκυρες και αξιόπιστες πηγές, ωστόσο, όπως τονίζει, «η υπερτροφοδότηση με ειδήσεις που αφορούν την πανδημία ή ακόμα και τους θανάτους από αυτή, έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα και προκαλούν τρόμο».

Επιπλέον, τα περιοριστικά μέτρα λόγω κορωνοϊού δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο τη διαβίωση των ανθρώπων τρίτης ηλικίας, οι οποίοι έχουν αναγκαστεί να μείνουν μακριά από τα αγαπημένα τους πρόσωπα, με την κοινωνική απομόνωση και τη μοναξιά να επιδεινώνουν την ψυχική και σωματική τους υγεία. Παράλληλα, οι κοινωνικές επαφές και οι δραστηριότητες εκτός σπιτιού έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο. Το μέγεθος του προβλήματος είναι ιδιαίτερα έντονο στην Ελλάδα, όπου περίπου το 24% των ηλικιωμένων (552.000, περίπου, άτομα) ζουν μόνοι τους, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Prolepsis. Το γεγονός μάλιστα ότι οι ηλικιωμένοι, σε σημαντικό βαθμό, δεν έχουν εξοικείωση με την τεχνολογία, έχει ως αποτέλεσμα η επαφή με τα άτομα της οικογένειας και του περιβάλλοντός τους να είναι κυρίως τηλεφωνική

Γονείς και κορωνοϊός


Δύσκολο ρόλο, αδιαμφισβήτητα, έχουν οι γονείς, ιδιαίτερα παιδιών μικρότερης ηλικίας, οι οποίοι έχουν την ευθύνη να εξηγήσουν την κατάσταση που βιώνουμε και παράλληλα να διαχειριστούν τους δικούς τους φόβους, το άγχος και την αγωνία που έχει δημιουργήσει η πανδημία. Σύμφωνα με την κα. Αθανασιάδου, οι γονείς δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να τρομοκρατούν τα παιδιά και να τα κάνουν να ανησυχούν αλλά «θα πρέπει να τους μιλούν με απλά λόγια και με ειλικρίνεια, στον βαθμό που μπορούν να κατανοήσουν, ανάλογα και με την ηλικία».

Και μπορεί στην συντριπτική τους πλειοψηφία τα παιδιά να ενημερώθηκαν σχετικά με τον κορωνοϊό στην πρώτη φάση της πανδημίας, όμως στην δεύτερη φάση την οποία διανύουμε, είναι πολλοί περισσότεροι οι γονείς που χρειάζεται να εξηγήσουν στα παιδιά τους γιατί πρέπει να μείνουν σε «καραντίνα» οι ίδιοι ή να αλλάξουν οι συνθήκες διαβίωσης στο σπίτι λόγω κάποιου κρούσματος. Σε περιπτώσεις που είναι πιθανόν ο ένας ή και οι δύο γονείς να νοσήσουν, τότε το παιδί, αν κρίνεται επιτακτική η ανάγκη να μεταφερθεί σε άλλο περιβάλλον, θα πρέπει να νιώθει ότι μένει με οικεία πρόσωπα.

«Αν το παιδί είναι θετικό στον ιό, τότε οι γονείς δεν πρέπει να τρομοκρατηθούν γιατί έτσι θα μεταδώσουν αυτήν την αγωνία στα παιδιά, πράγμα που θα ήτανε λάθος», αναφέρει η κα. Αθανασιάδου, λέγοντας στη συνέχεια πως θα πρέπει οι γονείς να έχουν ήρεμη στάση, να είναι ψύχραιμοι και να μεταφέρουν στο παιδί ότι δεν είναι κάτι σοβαρό και πως θα το ξεπεράσουν.

Τέλος, θέλοντας να στείλει ένα πιο αισιόδοξο μήνυμα, η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Ψυχολογίας του ΑΠΘ υπογραμμίζει πως, η δύσκολη αυτή περίοδος που διανύουμε μπορεί να λειτουργήσει ως ευκαιρία για να αυξήσουμε τα επίπεδα της ψυχικής μας ανθεκτικότητας και μέσα από τις δυσκολίες να βγούμε στο τέλος πιο δυνατοί.


Συμβουλευτική βοήθεια και στήριξη


Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετοί είναι οι δήμοι οι οποίοι, αντιλαμβανόμενοι την ανάγκη που προέκυψε για συμβουλευτική βοήθεια και στήριξη στις οικογένειες παιδιών που φιλοξενούνται στους Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, ανέλαβαν να τρέξουν ανάλογα προγράμματα.

Ένας από αυτούς είναι και ο δήμος του κεντρικού πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, ο οποίος υλοποιεί αντίστοιχο πρόγραμμα και στοχεύει στην υποστήριξη οικογενειών που υφίστανται συνέπειες από την πανδημία.

Θυμίζουμε ότι, όπως είχε εξηγήσει πριν από λίγες ημέρες, μιλώντας στο GRTimes.gr, ο εντεταλμένος σύμβουλος για δράσεις που αφορούν την εποπτεία των Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών του Δήμου, Κώστας Ιακώβου, το πρόγραμμα αφορά όλους τους Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς και η απόφαση να δημιουργηθεί και να υλοποιηθεί κρίθηκε απαραίτητη «λόγω της ανάγκης των οικογενειών που πλήττονται από τις συνέπειες του κορωνοιού».


Έτσι, μέσα από τις τηλεφωνικές γραμμές και τη διεύθυνση email που έχουν δημιουργηθεί αποκλειστικά για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, τα ίδια τα παιδιά αλλά και οι γονείς έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν με τους παιδαγωγούς, ενώ θα παρέχεται, εφόσον ζητηθεί, ψυχολογική και κοινωνική φροντίδα από ειδικούς.

Ακόμα, όπως είχε αναφέρει ο κ. Ιακώβου, ιδιαίτερο βάρος έχει δοθεί στις οικογένειες που πλήττονται και είναι ευάλωτες οικονομικά, έτσι ώστε στη δύσκολη αυτή περίοδο να έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν και να πραγματοποιήσουν δωρεάν εξετάσεις σε παιδίατρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί του Δήμου Θεσσαλονίκης φιλοξενούν συνολικά 1.500 παιδιά. «Θα εξακολουθήσουμε να είμαστε δίπλα στις οικογένειες και να τις στηρίζουμε για να μπορέσουμε να περάσουμε την πανδημία όλοι μαζί», τόνισε ο εντεταλμένος σύμβουλος για δράσεις που αφορούν την εποπτεία των Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών.

Οι γονείς μπορούν να αποστέλλουν καθημερινά ερωτήσεις αναφορικά με θέματα πρόληψης, καθημερινής οικογενειακής ζωής και υγείας στο email: dps@thessaloniki.gr ή να κλείνουν τηλεφωνικά ραντεβού με τους Παιδιάτρους της Διεύθυνσης Παιδικών Σταθμών στα τηλέφωνα επικοινωνίας 2310856313 και 2310944447 και ώρες 9:00 – 12:00.

Για θέματα εμπύρετων νόσων, εξανθημάτων, βήχα, ατυχημάτων ή επώδυνων συνδρομών οι γονείς θα πρέπει να επικοινωνούν με τον παιδίατρο της οικογένειας, ο οποίος γνωρίζοντας το ιστορικό, θα δίνει άμεσες και εξατομικευμένες λύσεις.    Πηγή: grtimes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου