Translate (μεταφραση)

Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021

Ρόδος – Περιβάλλον: 19 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις συμβάλλουν στην αναδάσωση καμένης έκτασης

Με στόχο την προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος της Ρόδου, την αναδάσωση των καμένων εκτάσεων του νησιού καθώς και τη διασύνδεση της τουριστικής ανάπτυξης με το φυσικό περιβάλλον, μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και φορείς «υιοθετούν» 2.000 στρέμματα δάσους και αναλαμβάνουν την δεκαετή φροντίδα τους.     

«Υπάρχει ανάγκη επιστροφής στο δάσος και να δούμε πώς θα του δώσουμε και πάλι ζωντάνια» αναφέρει στο GRTimes.gr ο Νεκτάριος Καλογήρου επικεφαλής της επιχείρησης κοινωνικής ωφέλειας «Για τη φύση! Κοιν.Σ.Επ» η οποία προωθεί το πρωτοπόρο εγχείρημα.

Δεκαεννέα μεγάλοι ξενοδοχειακοί – τουριστικοί όμιλοι, επιχειρήσεις και φορείς της Ρόδου εδώ και λίγες ημέρες «υιοθετούν» 2.000 στρέμματα δάσους και καμένης δασικής έκτασης στο νησί του Ήλιου, αναλαμβάνοντας τη 10ετή φροντίδα τους. Είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα όπου ένας μεγάλος αριθμός από εμβληματικές επιχειρήσεις τουρισμού συμπαρατάσσονται σ’ ένα από κοινού όραμα και αναλαμβάνουν δέσμευση πολυετούς φροντίδας μιας μεγάλης δασικής έκτασης.

«Πρόκειται για μια σύμπραξη ξενοδόχων, τουριστικών πρακτορείων και φορέων με συντονιστή εμάς, τους οποίους και καλέσαμε για να προχωρήσουμε όλοι μαζί στη δράση» αναφέρει στο GRTimes.gr ο Νεκτάριος Καλογήρου επικεφαλής της επιχείρησης κοινωνικής ωφέλειας «Για τη φύση! Κοιν.Σ.Επ».

Όπως ο ίδιος εξηγεί υπάρχουν δυο ανάγκες:

Α. ο τακτικός καθαρισμός των δασών από σκουπίδια και υλικά, τα οποία στις υψηλές θερμοκρασίες, οτιδήποτε υπάρχει, δυνητικά, μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά και

Β. να υπάρχει φροντίδα και ανάδειξη της αυτοφυούς βλάστησης.

Σχετικά με την πρώτη ανάγκη, του τακτικού καθαρισμού, όπως εξηγεί ο κ. Καλογήρου «οτιδήποτε, από πλαστικά και γυαλί, μέχρι ξερά φύλλα, ξερά κλαδιά, πευκοβελόνες, σε συνεργασία με το Δασαρχείο θα πρέπει να απομακρύνονται ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος της πυρκαγιάς».

Σ’ ότι αφορά τη φροντίδα και την ανάδειξη της αυτοφυούς βλάστησης, «θα πρέπει να εξετάσουμε πώς μπορούμε να την προστατέψουμε» λέγοντας ότι στη Ρόδο υπάρχουν χιλιάδες ανεξέλεγκτα κατσίκια, πρόβατα, ελάφια τα οποία τρέφονται από τα αυτοφυή.


Να φυτέψουμε καινούργια δέντρα

Ένας επιπρόσθετος στόχος της δράσης που σχεδιάζει, ήδη από πέρυσι και τελεί υπό την εποπτεία της Διεύθυνσης Δασών, η κοινωνική επιχείρηση συλλογικής ωφέλειας «Για τη φύση κοιν.σ.επ» είναι η αναδάσωση, η φύτευση νέων δέντρων.

Όπως αναφέρει στο GRTimes.gr ο κ. Καλογήρου, το κάθε νέο δέντρο που θα φυτεύουν θα είναι περιφραγμένο με πλέγμα, ώστε να προστατεύεται από την ανεξέλεγκτη βόσκηση, θα έχει ταυτότητα γεωσήμανσης με GPS,  και θα ποτίζεται επί τρία (3) έτη, «ώστε να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα το φάνε τα ζώα και ότι θα μπορεί να συντηρηθεί από μόνο του» αναφέρει και συμπληρώνει χαρακτηριστικά «ξέρετε, το δέντρο θέλει διαρκή φροντίδα, είναι όπως ένα μωρό».

Μέσω της εν λόγω δράσης της «Για τη φύση κοιν.σ.επ» οι υπεύθυνοι θα μπορέσουν να καταγράψουν τι υπάρχει μέσα στον χώρο, πού χρειάζεται καθαρισμός, πόση αυτοφυή βλάστηση απαιτείται κτλ.

«Πρόκειται για στοιχεία που δεν έχει ούτε το Δασαρχείο, και μόλις τα συγκεντρώσουμε, θα καθορίσουμε που θα γίνουν οι φυτεύσεις» αναφέρει ο επικεφαλής της κοινωνικής επιχείρησης συλλογικής ωφέλειας «Για τη φύση κοιν.σ.επ» Νεκτάριος Καλογήρου επισημαίνοντας ότι, ήδη, υπάρχει μια μελέτη αναδάσωσης της Δασικής Υπηρεσίας και η οποία θα επικαιροποιηθεί με τη συνεργασία του δασολόγου της κοινωνικής επιχείρησης «Για τη φύση» και θα ακολουθήσει όλη την προβλεπόμενη από το Νόμο διαδικασία περί αναδασώσεων.

Η περιοχή φροντίδας

Το μεγαλύτερο πρόβλημα καμένων δασικών εκτάσεων στη Ρόδο εντοπίζεται στο κεντρικό και νότιο τμήμα του νησιού, και λιγότερο στο βόρειο. «Τα τελευταία 40 χρόνια στο νησί έχουν αποτεφρωθεί 430.000 στρέμματα δάσους και αγροτικής καλλιέργειας» αναφέρει στο GRTimes.gr ο κ. Καλογήρου προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 132.000 στρέμματα καμένες εκτάσεις.

Σχετικά με την περιοχή φροντίδας των 2.000 στρεμμάτων που θα φροντίσουν την επόμενη δεκαετία 19 μεγάλοι ξενοδοχειακοί – τουριστικοί όμιλοι, επιχειρήσεις και φορείς της Ρόδου εφάπτεται στον οδικό άξονα Λάρδου – Λαέρμων και εκτείνεται βόρεια προς το φράγμα Γαδουρά, νήσου Ρόδου. Το εκεί δάσος είχε αποτεφρωθεί στη μεγάλη πυρκαγιά του έτους 2008 και από τότε μέχρι σήμερα παραμένει ως έκταση με ελάχιστη βλάστηση.

Οι συμμετέχοντες και η δράση τους

Η κάθε μια από τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις και φορείς αναλαμβάνει τη δεκαετή ευθύνη φροντίδας 100 στρεμμάτων δάσους και καμένης έκτασης.

Επίσης, οι 19 συμμετέχοντες θα φροντίζουν από κοινού και μια επιπλέον έκταση 100 στρεμμάτων, η οποία εφάπτεται στον κεντρικό δρόμο και την οποία θα μπορούν να επισκέπτονται οι μαθητές των σχολείων ως εκπαιδευτική εκδρομή.

Οι συμμετέχοντες στη μεγάλη αυτή δράση αναλαμβάνουν για τα επόμενα δέκα χρόνια:

Τον τακτικό καθαρισμό της από σκουπίδια και υλικά που μπορούν υπό συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών να προκαλέσουν εστίες πυρκαγιάς

Τη φροντίδα και την ανάδειξη της αυτοφυούς βλάστησης

Την αναδάσωση

Τη φύτευση βοτάνων και φυτών που βοηθήσουν τις μέλισσες να επιστρέψουν στην περιοχή

Συντήρηση και καθαρισμό των μικρών κοιτίδων δάσους, όπου ήδη υπάρχουν.


Οι δε επιχειρήσεις και φορείς που αναλαμβάνουν τη φροντίδα των 2.000 στρεμμάτων είναι οι:

Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου

H Hotels (όμιλος Χατζηλαζάρου)

Esperia Group (όμιλος Βασιλάκη)

Rodos Palace & Mediterranean Hotel (όμιλος Καμπουράκη)

Lindos Hotels (όμιλος Μηνέττου)

Olympic Palace & Porto Angeli Resort (όμιλος Τζακ Γερονικόλα)

Markopoulos Group of Hotels (όμιλος Μαρκόπουλου)

Atrium Hotels (όμιλος Κωνσταντινίδη – Χατζηκωνσταντίνου)

Aeonian Nisos Sublime Hotels & More (όμιλος Ιωαννίδη)

Blu Collection (όμιλος Καλιουδάκη – Ροδίτη)

Harmony Resorts (όμιλος Κάτρη)

Amada Colossos & Park Hotel (όμιλος Σουλούνια)

Sheraton Rhodes (όμιλος Sheraton)

Rhodes Bay & Elite Suites by Rhodes Bay (όμιλος L&R)

Semiramis Hotel (οικογένεια Ιντζά)

Cactus Hotel & Aquarium View Hotel (όμιλος Καραγιάννη)

Ένωση Τουριστικών Γραφείων

GEM Travel (οικογένεια Μιχαλάκη)

Marina Rhodes (Μαρίνες Ρόδου)

Όλες οι δραστηριότητες μέσα στην περιοχή θα παρακολουθούνται στενά από τα στελέχη της Διεύθυνσης Δασών Δωδεκανήσου, η οποία στην όλη φροντίδα θα διατηρεί υψηλή εποπτεία και θα αποτελεί τον θεματοφύλακα τήρησης όλων των Νόμων που διέπουν τις δασικές εκτάσεις.

Με τη δράση αυτή, στα 2.000 στρέμματα διασφαλίζεται οριστικά ότι δεν θα γίνουν κατασκευές, ούτε διανοίξεις δρόμων, ούτε καταπατήσεις για δημιουργία οικοπέδων, ούτε εγκατάσταση ανεμογεννητριών ή φωτοβολταϊκών συστημάτων. Η όλη έκταση θα τυγχάνει φροντίδας ώστε να αναγεννηθεί ξανά το πράσινο σε όλο το μήκος και το πλάτος της. Τη δράση υποστηρίζουν η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Περιφερειακό Φυτώριο Νοτίου Αιγαίου, η Διεύθυνση Τουρισμού Δήμου Ρόδου, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος Δήμου Ρόδου και η Πυροσβεστική Υπηρεσία (για όπου χρειαστεί).



«Για τη φύση! Κοιν.Σ.Επ»

Η επιχείρηση κοινωνικής ωφέλειας «Για τη φύση! Κοιν.Σ.Επ» ξεκίνησε στις 29 Νοεμβρίου 2019 από πέντε ανθρώπους που συνδέονται από φιλία δεκαετιών και τους ενώνει η μεγάλη αγάπη για το φυσικό περιβάλλον. Το ζητούμενο τους είναι η ενθάρρυνση της δραστηριοποίησης πολιτών, τουριστών και επιχειρήσεων για την προστασία και την αναγέννηση της φύσης. Πρόκειται για μια επιχειρηματική πρωτοβουλία κοινωνικής ωφέλειας που περιλαμβάνει μια πλειάδα από δραστηριότητες με επίκεντρο την προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος της.

«Υπάρχει ανάγκη επιστροφής στο δάσος’ πρέπει να δούμε, όχι με όρους πόλης, αλλά με όρους δάσους, με ποιόν τρόπο θα δώσουμε στο δάσος ζωντάνια» τονίζει στο GRTimes.gr ο επικεφαλής της επιχείρησης κοινωνικής ωφέλειας «Για τη φύση! Κοιν.Σ.Επ» Νεκτάριος Καλογήρου. Πηγή: grtimes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου