Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και ερωτηθείς για το πότε θα τελειώσει η πανδημία, ο κ. Σύψας επεσήμανε πως το επόμενο καλοκαίρι «θα έχουμε είτε νοσήσει, είτε εμβολιαστεί και έτσι θα έχουμε αποκτήσει κάποιος είδος ανοσίας και ο ιός δεν θα έχει χώρο να αναπτυχθεί».
Ωστόσο, τόνισε πως υπάρχουν δύο επιφυλάξεις: Από τη μία, «μήπως εμφανιστεί κάποια καταστροφική μετάλλαξη το οποίο δεν το πιστεύει» και από την άλλη, «μήπως έχουμε κάποια εισαγωγή από το εξωτερικό όπως την Αφρική που είναι το καυτό σημείο της πανδημίας καθώς εκεί δεν έχουν εμβολιαστεί».
«Ή θα εμβολιαστούμε ή θα κολλήσουμε »
Πάντως, είπε χαρακτηριστικά πως οι πανδημίες δεν κρατούν πάνω από 3 χρόνια, σημειώνοντας ότι «θα υπάρχει έξαρση μέχρι τα Χριστούγεννα, μετά θα αρχίσει βαθμιαία αποκλιμάκωση και από το Πάσχα και μετά θα μπούμε σε μια κανονικότητα».
Ερωτηθείς για το τείχος ανοσίας στη χώρα μας το οποίο προς στιγμή είναι γύρω στο 60% είπε πως ο ίδιος εκτιμά πως αυτό δεν θα ξεπεράσει το 65% και πως το δίλημμα είναι πως ή θα εμβολιαστούμε ή θα κολλήσουμε.
«Οι γονείς πρέπει να συγκρίνουν τους κινδύνους και να αποφασίσουν για τον εμβολιασμό των παιδιών»
Επιπλέον, αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων και στο ενδεχόμενο αύξησης των κρουσμάτων στα παιδιά, εξήγησε πως «ξέρουμε ότι πλέον βγαίνουν πολλές αναφορές στην βιβλιογραφία για παιδιά που έχουν το long covid δηλαδή μακροχρόνιες επιπλοκές από τον κορωνοϊό όπως τεράστια κόπωση, κατάθλιψη, διαταραχές σε διάφορα όργανα όπως πνεύμονες, καρδιά».
Για αυτό, όπως ο ίδιος υπογράμμισε, οι γονείς στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να συγκρίνουν δύο κινδύνους και να πάρουν μια απόφαση. Από τη μία, είναι ο κίνδυνο από το εμβόλιο που είναι απειροελάχιστος και από την άλλη, υπάρχει ο κίνδυνος από τον κορωνοϊό ενώ είπε πως είναι δεδομένο ότι θα αυξηθούν τα κρούσματα και ότι σε ένα μήνα θα γίνει επαναξιολόγηση των πρωτοκόλλων στα σχολεία.
Και σημείωσε πως η μετάλλαξη Δέλτα είναι πολύ μεταδοτική και προσβάλει και τα παιδιά. «Τα παιδιά θα μολυνθούν κάποια στιγμή αν δεν εμβολιαστούν. Μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουμε πολύ μεγάλη εξάπλωση του ιού. Ολα τα παιδιά θα εκτεθούν αργά ή γρήγορα», είπε χαρακτηριστικά.
«Παιδιά και νέοι μπορούν να μεταφέρουν τον ιό στους ανεμβολίαστους 50 ετών και άνω»
Επίσης, όπως τόνισε, το πρόβλημα είναι το γεγονός ότι τα παιδιά και άτομα νεαρής ηλικίας μπορούν να μεταφέρουν τον ιό στους ανεμβολίαστους 50 ετών και άνω και ο μεγάλος φόβος είναι πως οι άνθρωποι αυτοί κινδυνεύουν να νοσηλευτούν με αποτέλεσμα να υπάρξει πίεση στο ΕΣΥ, αναφέροντας ότι ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών στο νοσοκομείο είναι γύρω στα 50 έτη και είναι ανεμβολίαστοι.
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι το 85% είναι ανεμβολίαστοι και το 15% εμβολιασμένοι που είναι ηλικιωμένοι ή ανοσοκατεσταλμένοι με υποκείμενα νοσήματα που ρίχνουν την ανοσία τους. «Διασωληνωμένοι θα είχαν πεθάνει αν δεν είχαν εμβολιαστεί», σημείωσε.
Πηγή: iefimerida.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου