Translate (μεταφραση)

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022

Τσιόδρας για πανδημία: Οι εκτιμήσεις του για το εμβόλιο, τις μάσκες και τις νέες παραλλαγές

Όλα τα επιστημονικά νέα σχετικά με την πανδημία ανέλυσαν 12 κορυφαίοι Έλληνες καθηγητές στην δεύτερη εκδήλωση της ιατρικής σχολής του ΕΚΠΑ για τον κορωνοϊό.

Η εκδήλωση χωρίστηκε σε δύο μέρη, καθώς στο ένα αναλύθηκε η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα και η επέλαση της Όμικρον και της Όμικρον 2, ενώ στο άλλο οι ειδικοί εξειδικεύτηκαν κυρίως στις παρενέργειες που προκαλεί η νόσος αλλά και στις παθήσεις που επιβαρύνουν τη νόσηση.

Συντονιστής της συζήτησης ήταν για ακόμη μία φορά ο καθηγητής, κ. Τσιόδρας, ο οποίος αν και δεν προχώρησε σε κάποια συγκεκριμένη παρουσίαση, σχολίασε τα περισσότερα εκ των θεμάτων που συζητήθηκαν στο συνέδριο.

Ο καθηγητής μάλιστα μοιράστηκε με το κοινό αλλά και με τους συναδέλφους του προσωπικές εμπειρίες από τα δύο χρόνια πανδημίας, ενώ εξέφρασε και την εκτίμησή τους για το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με τα εμβόλια αλλά και το σύνδρομο long covid.

O αγώνας μας δίνεται με το δευτερόλεπτο, όχι με το λεπτό

Όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, «ο αγώνας για την επιστημονική κοινότητα δίνεται με το δευτερόλεπτο και όχι με το λεπτό», ενώ μοιράστηκε και τις πιο δυνατές και συνάμα σκληρές εικόνες που του έχουν αποτυπωθεί στο μυαλό από τη μάχες που δίνονται καθημερινά στα νοσοκομεία.

Η πιο σκληρή εικόνα που έχω από την πανδημία

«Οι εικόνες που μου έχουν μείνει στο μυαλό είναι κυρίως οι έγκυες γυναίκες με λοίμωξη Covid-19 που νοσηλεύτηκαν. Δεν υπάρχει χειρότερη εικόνα από μία έγκυο γυναίκα να «παλεύει» με τον κοροναϊό στη ΜΕΘ, πόσω μάλλον όταν βλέπουμε εγκύες που τους παίρνουν το παιδί», ανέφερε ο καθηγητής.

Πιθανή μία νέα παραλλαγή στο μέλλον

Επανερχόμενος στην πανδημία, ο καθηγητής τόνισε πως είναι πιθανή μία νέα παραλλαγή του κορωνοϊού στο μέλλον.

Όπως επισήμανε τα δεδομένα κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση (σ.σ. ότι θα μπορούσε να εμφανιστεί μία νέα παραλλαγή) και πως ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να αποτελέσει έναν παράγοντα.

«Η Αφρική ήταν η γενέτειρα νέων στελεχών. Είναι πολύ σημαντική η εμβολιαστική κατάσταση και η διασπορά σε ένα πληθυσμό», ανέφερε.

Τέταρτη δόση

Ο Τσιόδρας μίλησε αναλυτικά και για την τέταρτη δόση κατά της Covid-19, ενώ θέση στο ζήτημα πήραν και άλλοι ειδικοί που έλαβαν μέρος στην εκδήλωση.

Ειδικότερα, την αρχή έκανε η καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Παγώνα Λάγιου, η οποία αποκάλυψε πως σύντομα θα ληφθεί απόφαση για τέταρτη δόση και από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

«Ακόμη είμαστε εν αναμονή των αποφάσεων των διεθνών οργανισμών» ανέφερε η κα. Λάγιου ενώ επισήμανε πως η τέταρτη δόση «δεν προστατεύει κάποιον από την ικανότητα να μεταδίδει, αλλά προστατεύει τους ανθρώπους μεγαλύτερη σε ηλικία από το να κολλήσουν βαριά».

Όσον αφορά τα παιδιά, διευκρίνισε πως η επιτροπή εμβολιασμών έχει αποφασίσει μόνο αναμνηστική τρίτη δόση σε ειδικές κατηγορίες παιδιών και επισήμανε πως λίγες είναι ακόμη οι χώρες που έχουν αποφασίσει το αντίθετο.

«Οι αναμνηστικές δόσεις θα έχουν ιδιαίτερη σημασία για τις ομάδες αυξημένου κινδύνου και όχι για τον γενικό πληθυσμό» ανέφερε από την πλευρά του ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο καθηγητής επιδημιολογίας και προληπτική ιατρικής, Δημήτριος Παρασκευής, επεσήμανε πως το κριτήριο για 4η δόση είναι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Σε αυτό ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ πρόσθεσε πως «ακόμη και αν υπάρχει 100% εμβολιασμός, οι άνθρωποι που θα είναι στη ΜΕΘ θα είναι εμβολιασμένοι. Γι΄αυτό ανεβαίνει το ποσοστό των εμβολιασμένων στις ΜΕΘ, επειδή έχει ανέβει και το ποσοστό των εμβολιασμένων».

Ο καθηγητής παθολογίας και λοιμώξεων, κ. Τσιόδρας επισήμανε με τη σειρά του πως οι συγκρίσεις των εμβολιασμένων πρέπει να γίνονται με το σωστό τρόπο.

«Κάποια κράτη προχωρούν στον εμβολιασμό με 4η δόση κυρίως σε εμβολιασμένους αλλά έχοντας περιορισμένα δεδομένα. Προβλέπω πως θα είναι μία συνεχής συζήτηση».

Ποιοι ασθενείς είναι πιο καλά προφυλαγμένοι από το να κολλήσουν ξανά

Ο κ. Τσιόδρας σχολίασε και το πόσο κινδυνεύουν να επαναμολυνθούν όσοι ήδη έχουν περάσει ήδη κορωνοϊό.

«Φαίνεται πως αυτοί που έχουν περάσει τη νόσο και έχουν κάνει δύο δόσεις ή όσοι έχουν κάνεο δύο δόσεις και έχουν περάσει τη νόσο έχουν ψηλή προστασία από το να κολλήσουν ξανά αλλά και ίσως από long covid», ανέφερε ο καθηγητής.

Νωρίς να καταργήσουμε τις μάσκες στα σχολεία

Ο καθηγητής δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί στις μάσκες και στο κατά πόσο αυτές αποτελούν ακόμη ισχυρό όπλο κατά της πανδημίας.

Ο ίδιος τόνισε πως η διεθνής τάση αυτή τη στιγμή είναι η χρήση της μάσκας σε χώρους αυξημένου κινδύνου, δηλαδή σε νοσοκομεία, ΜΜΜ και σε δομές.

Πάντως οι περισσότεροι κορυφαίοι ειδικοί επισήμαναν πως δεν ήρθε ακόμη η στιγμή να καταργήσουμε τις μάσκες στα σχολεία.

«Στα σχολεία οι μάσκες μας έχουν βοηθήσει πάρα πολύ. Η τάση είναι να ελευθερώσουμε τα παιδιά από τις μάσκες. Όλοι προσδοκούμε πως θα έχουμε βελτίωση στο μέλλον. Προσωρινά πάντως θα τις κρατήσουμε και από το φθινόπωρο ίσως το έδαφος είναι πιο προετοιμασμένο για να προχωρήσουμε στην άρση των μέτρων», ανέφερε η καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας, Μαρία Τσολιά.

O Καθηγητής Παιδιατρικής, Β΄ Παιδιατρική Κλινική Νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, Πρόεδρος ΕΟΔΥ, κ. Θεοκλής Ζαούτης ανέφερε ότι καταγράφεται σαφής αύξηση των κρουσμάτων λόγω της Omicron 2, και τις τελευταίες ημέρες και μια μικρή αύξηση στις νοσηλείες στη χώρα μας. Είπε ακόμη ότι ίσως εκδηλωθεί «πλατό» τις επόμενες ημέρες, δηλαδή τα κρούσματα να φτάσουν σε ένα υψηλό μεν αλλά σταθερό επίπεδο.

Ο Αν. Καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, κ. Δημήτρης Παρασκευής τόνισε από την πλευρά του ότι η αύξηση συσχετίζεται με την ιδιαίτερα αυξημένη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Omicron 2, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο πλέον ο ιός μπορεί να εξελίσσεται και να μολύνει τους πολίτες ακόμη και με τριπλό εμβολιασμό τους. «Όσοι καταλήγουν πλέον είναι μεγαλύτερης ηλικίας, γεγονός που είναι απολύτως ενδεικτικό της ηπιότητας της covid στους νεότερους που έχουν θωρακιστεί».

«Δεν μπορούμε να κάνουμε μακροπρόθεσμες προβλέψεις. Είμαστε όμως αισιόδοξοι αλλά και επιφυλακτικοί ταυτόχρονα. Δεν πρέπει να χαλαρώσουμε από την ελαφρά μείωση που παρατηρούνται στα κρούσματα. Μακάρι η μη εκθετική αύξηση στα κρούσματα να οδηγήσει και σε λιγότερο νοσηλείες το επόμενο διάστημα. Οσο ο ιός κυκλοφορεί είναι πιθανές νέες παραλλαγές του κοροναϊού. Και λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της ανθρωπιστικής κρίσης εκεί, είναι αναμενόμενες νέες μεταλλάξεις», ανέφερε η Καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Δ/ντρια Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, κυρία Παγώνα Λάγιου.

Εμβόλια

Η καθηγήτρια Παθολογίας κυρία Αναστασία Αντωνιάδου αναφέρθηκε στις αντιικές θεραπείες, τα μονοκλωνικά αντισώματα, που τέθηκαν γρήγορα εκτός μάχης λόγω της Omicron, και τα αντιϊικά χάπια. Το μόνο μονοκλωνικό που θα είναι διαθέσιμο από τον επόμενο μήνα είναι της Astra Ζeneca, για συγκεκριμένες κατηγορίες ανοσοκατασταλμένων ασθενών.

Η ενδοφλέβια χορήγηση ρεμδεσιβίρη χορηγείται πλέον για τρεις ημέρες σε ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 όπως άλλες θεραπείες στο νοσοκομείο χωρίς να χρειάζεται ο ασθενής να παραμείνει νοσηλευόμενος.   Πληροφορίες από B SCIENSE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου