Υπάρχουν πολλά θετικά στοιχεία στην επαφή μας με το διαδίκτυο, αλλά πώς μπορούμε να βρούμε ισορροπία με τη συνεχή τροφοδότηση πληροφοριών από φίλους, οικογένεια, celebrities και brands που διαρκώς διεκδικούν την προσοχή μας;
Πώς τα social media επηρεάζουν την ψυχική υγεία
Στην πραγματικότητα, ο εγκέφαλός μας μάλλον μας εκλιπαρεί να επιβραδύνουμε το scrolling.
Μια μελέτη του 2018 βρήκε μια άμεση σχέση μεταξύ της μείωσης της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της βελτίωσης της κατάθλιψης και της μοναξιάς.
Σε έρευνα του 2021, το 86% μιας δειγματοληψίας 1.500 Αμερικανών ανέφερε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επηρεάζουν άμεσα αρνητικά την ευτυχία και την εικόνα του εαυτού τους. Μεταξύ 79% και 83% ανέφεραν αρνητικές επιπτώσεις στο άγχος, τη μοναξιά και την κατάθλιψη.
Αντίστοιχα, σε μία διαδικτυακή έρευνα του 2022 στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία και τη Νορβηγία διαπίστωσε ότι όσοι χρησιμοποιούσαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για ψυχαγωγία ή για να μειώσουν τη μοναξιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, παρουσίασαν μεταβολές στην ψυχική τους υγεία.
Ενώ η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για προσωπική επαφή και η διατήρηση των επαφών και των σχέσεων συσχετίστηκε με βελτιωμένη ψυχική υγεία, υπήρχε ακόμα σύνδεση μεταξύ του αυξημένου καθημερινού χρόνου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και της φτωχότερης ψυχικής υγείας συνολικά.
Από την άλλη πλευρά, μια πιλοτική μελέτη του 2021 σε 68 φοιτητές διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι φοιτητές ανέφεραν θετική αλλαγή στη διάθεση, μειωμένο άγχος και βελτιωμένο ύπνο κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά από ένα διάλειμμα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα δεδομένα φαίνονται αρκετά ξεκάθαρα.
Πράγματα που μπορείς να κάνεις αντί για scrolling
Η ψυχική σου υγεία είναι πιο σημαντική από την αισθητική σου στο Instagram. Έχει σημασία να προσδιορίσεις γιατί νιώθεις την ανάγκη να συνδεθείς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κι όταν το βρεις, μπορείς να ανακατευθύνεις αυτό το συναίσθημα κάνοντας άλλα πράγματα.
Εάν χρησιμοποιείς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να χαλαρώσεις. Αν διαπιστώσεις ότι πιάνεις το τηλέφωνό σου όταν έχεις διαθέσιμο χρόνο, σκέψου να ανταλλάξεις το scrolling με αυτές τις επιλογές:
-Κάνε μια βόλτα στο τετράγωνο
-Βάλε λίγη μουσική
-Φτιάξε τη διάθεση σου με κεριά κι ένα βιβλίο
-Διάβασε ένα βιβλίο
-Δοκίμασε ένα πάζλ ή μία χειροτεχνία
-Δοκίμασε μία νέα συνταγή για σνακ
-Δοκίμασε γιόγκα ή διαλογισμό
-Βοήθησε μία φίλη ή έναν φίλο με κάποια εκκρεμότητά του
-Χάζεψε παλιές φωτογραφίες και αναπόλησε
Εάν χρησιμοποιείτε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να συνδεθείτε με άλλους
Εάν αισθάνεσαι ότι αναζητάς την ανθρώπινη σύνδεση, δοκίμασε κάτι από τα παρακάτω:
-Κάλεσε έναν φίλο ή μέλος της οικογένειας να φάτε ή να πιείτε κάτι
-Ψήσε ένα κέικ και πήγαινε στους γείτονές σου
-Οργάνωσε ένα brunch το Σαββατοκύριακο, μια πεζοπορία ή μία βόλτα ψώνια με φίλους
-Γίνε εθελοντής σε τοπική τράπεζα τροφίμων ή άλλο οργανισμό
-Πήγαινε σε ένα ομαδικό πρόγραμμα στο γυμναστήριο.
Εάν χρησιμοποιείς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για διασκέδαση, διάλεξε κάτι από τα παρακάτω:
-Βρες ένα live και πήγαινε με έναν φίλο ή μόνος σου
-Μάθε ένα όργανο
-Πήγαινε σε ένα μάθημα χορού ή πολεμικών τεχνών
-Πήγαινε σε ένα κοντινό μουσείο
-Ασχολήσου με την κηπουρική
-Ψάξε για νέα podcasts
-Διάβασε ένα βιβλίο
-Συγκέντρωσε εναν δύο φίλους και παίξτε επιτραπέζια παιχνίδια.
Πώς να θέσεις υγιή όρια στα social media
Ενώ τα διαλείμματα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι σπουδαία, είναι σημαντικό να είμαστε ρεαλιστές. Δεν είναι πρακτικό να απέχεις εξ ολοκλήρου.
Εάν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι μέρος της ζωής σου, δεν πειράζει. Υπάρχουν τρόποι για να μειώσεις τις αρνητικές επιπτώσεις και να ενισχύσεις τα θετικά αποτελέσματα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ακόμη και όταν τα χρησιμοποιείς.
Σκέψου να:
-Παραλείψεις τα φίλτρα και να αναδείξεις τον πραγματικό εαυτό σου Δημοσιεύεις φωτογραφίες από τις «ακατάστατες» στιγμές, όχι μόνο τις τέλειες
-Δημοσιεύεις ενθαρρυντικά σχόλια σε αναρτήσεις άλλων
-Να μην κάνεις scrolling από βαρεμάρα
Για τους περισσότερους από εμάς, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι απλώς ένα μέρος της ζωής μας, για καλό και για κακό. Ταυτόχρονα, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε με τρόπο που να τονίζει το θετικό έναντι του αρνητικού, τόσο για εμάς όσο και για τους άλλους.
Με λίγη συνειδητή χρήση, περιστασιακά διαλείμματα και ισορροπία με άλλες δραστηριότητες, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να αποτελέσουν ένα υγιές εργαλείο για αυτοέκφραση και σύνδεση.
Πηγή: Savoir Ville
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου