Translate (μεταφραση)

Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2023

Οι άνδρες δεν μιλούν εύκολα για τα αρνητικά που τους συμβαίνουν - Τι έδειξε νέα μελέτη

Οι γυναίκες τείνουν να διαμοιράζονται τις αρνητικές πληροφορίες και εμπειρίες με μεγαλύτερη συχνότητα από τους άνδρες, ενώ και τα δύο φύλα διαμοιράζονται θετικές ειδήσεις με παρόμοιο τρόπο.

Μια νέα μελέτη από τα Πανεπιστήμια Carnegie Mellon, Bayes Business School (πρώην Cass) και Bocconi που δημοσιεύτηκε στο Journal of Experimental Social Psychology, διαπιστώνει ότι οι άνδρες προτιμούν να μιλούν και να διαμοιράζονται θετικές πληροφορίες παρά αρνητικές, σε αντίθεση με τις γυναίκες που έχουν επιρρέπεια στις αρνητικές.

Οι συγγραφείς της μελέτης προτείνουν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στη μεγαλύτερη ανησυχία μεταξύ των ανδρών για το πώς τους βλέπουν οι άλλοι, με αποτέλεσμα όταν αυτοπροβάλλονται να διαμοιράζονται θετικές πληροφορίες για ό,τι τους αφορά και να μην αποκαλύπτουν τις αρνητικές τους εμπειρίες σε άλλους.

«Τα αποτελέσματα από τις μελέτες μας αποκάλυψαν ένα συνεπές μοτίβο, που από όσο γνωρίζουμε δεν είχε προηγουμένως προσδιοριστεί, για την τάση των γυναικών να αποκαλύπτουν περισσότερα από τους άνδρες, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη φύση των πληροφοριών που διαμοιράζονται», σχολιάζει η Δρ Έριν Καρμπόουν, επισκέπτρια επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon και πρώτη συγγραφέας της μελέτης, σε σχετικό δελτίο τύπου.

«Αυτά τα ευρήματα μπορούν να βοηθήσουν στην κατανόηση της υπάρχουσας βιβλιογραφίας, καθώς και στην αποσαφήνιση ορισμένων υφιστάμενων στερεοτύπων, σχετικά με τις διαφορές των φύλων στην ανταλλαγή πληροφοριών».

Δεδομένου ότι ζούμε σε έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι δημοσιεύουν εύκολα πληροφορίες σε διάφορες πλατφόρμες σε καθημερινή βάση, αυτή η νέα μελέτη προσφέρει στοιχεία για τον τρόπο που τις διαμοιράζονται, καθώς και τις συνέπειες της κοινής χρήσης τους στην ψηφιακή εποχή.

Για να διερευνήσουν τις διαφορές των φύλων στην ανταλλαγή πληροφοριών, οι ερευνητές πραγματοποίησαν τρία διαφορετικά πειράματα με τη συμμετοχή περισσότερων από 1.000 ατόμων.

Στην πρώτη μελέτη, οι άνθρωποι ανέφεραν μόνοι τους κάποιες στιγμές όπου ένιωθαν ότι «πέθαιναν» από την επιθυμία να αποκαλύψουν πληροφορίες σε άλλους και στη συνέχεια επιβεβαίωσαν εάν πράγματι είχαν διαμοιραστεί αυτές τις πληροφορίες.

Αν και τα δυο φύλα έδειξαν την ίδια επιθυμία να μοιραστούν θετικές πληροφορίες (π.χ. σχετικά με μια προαγωγή), οι άνδρες ήταν λιγότερο απρόθυμοι να μοιραστούν τις αρνητικές (π.χ., την αποτυχία να κερδίσουν την προαγωγή). Δύο επιπλέον μελέτες επέτρεψαν στην ομάδα να ποσοτικοποιήσει αυτή την επιθυμία αποκάλυψης θετικών ή αρνητικών πληροφοριών και εμπειριών για διαφορετικά θέματα.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι γυναίκες ανέφεραν μεγαλύτερη ικανοποίηση από τους άνδρες όταν διαμοιράζονται τις όποιες πληροφορίες, ενώ οι περισσότεροι άνδρες συμμετέχοντες ανέφεραν μεγαλύτερη τάση να αποκρύπτουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους, ακόμη και αν είναι καλύτερο να τα μοιραστούν με άλλους.

«Η αποκάλυψη πληροφοριών είναι ολοένα και πιο διαδεδομένη στην ψηφιακή εποχή. Η εμφάνιση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των ψηφιακών καναλιών επικοινωνίας έχει επιτρέψει πρωτοφανή επίπεδα ανταλλαγής πληροφοριών, τα οποία συνοδεύονται από μια σειρά κοινωνικών και ψυχολογικών συνεπειών», λέει η καθηγήτρια Irene Scopelliti στο Bayes Business School και μία από τις συγγραφείς της μελέτης.

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι τα φύλα διαφέρουν ως προς την επιθυμία να αποκαλύψουν αρνητικές πληροφορίες. Οι άνδρες μπορεί να ωφελούνται διαφορετικά ή είναι ευάλωτοι στις συνέπειες της ανταλλαγής πληροφοριών με άλλους συγκριτικά με τις γυναίκες».    


Πηγή: dnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου