Translate (μεταφραση)

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης πρωτοστατεί στην πρωτοβουλία "Συμμαχία για το νερό"

Άρχισε σήμερα Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2013, το πρόγραμμα “Συμμαχία για το Νερό”, μια σύμπραξη του Δικτύου Ελληνικών Πράσινων Πόλεων (ΔΕΠΠ) μέλος του οποίου είναι και η Θεσσαλονίκη,


της περιβαλλοντικής οργάνωσης Δίκτυο Μεσόγειος SOS, και του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ, κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχιακό Μέγαρο του Δήμου Βόλου.

 Το πρόγραμμα είναι ένα σύνολο δράσεων για τη βιώσιμη διαχείριση των υδατικών πόρων, με έμφαση στη μείωση κατανάλωσης αστικού νερού από δήμους και δημότες.

Στην πρωτοβουλία συμμετέχει επίσης η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ, με 177μέλη ΔΕΥΑ Πανελλαδικώς) καθώς και φορείς που σχετίζονται με τη διαχείριση υδατικών πόρων στη Γερμανία (περιβαλλοντική οργάνωση Grune Liga, Ένωση Φορέων Δημόσιας Διαχείρισης Νερού, Υπηρεσίες Περιβάλλοντος της πόλης του Βερολίνου, κ.α.).

 Η πρωτοβουλία “Συμμαχία για το Νερό” περιλαμβάνει σειρά ενημερωτικών συναντήσεων και ανταλλαγής εμπειριών μεταξύ εμπειρογνώμων σε θέματα πολιτικής και τεχνογνωσίας διαχείρισης υδατικών πόρων σε ό,τι αφορά τις πηγές, τους τρόπους επεξεργασίας και την κατανάλωση, τη δημιουργία οδηγού καλών πρακτικών για τους δήμους και τους πολίτες, καθώς και δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η καταγραφή, συγκέντρωση και προώθηση εκείνων των στοιχείων και δεδομένων σε πολιτικό, επιστημονικό και τεχνολογικό καθώς και επικοινωνιακό επίπεδο που θα βοηθήσει τους δήμους και κατ’ επέκταση τους δημότες να βελτιστοποιήσουν τις δυνατότητες δράσης τους για την επίτευξη της ορθολογικότερης και βιώσιμης διαχείρισης του αστικού νερού.

 «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος καθώς τρεισήμισι μόνο μήνες μετά το ιδρυτικό συνέδριο του ΔΕΠΠ καταφέραμε, με τη στήριξη πάντα του Ινστιτούτου Χάινριχ Μπελ, να συζητούμε και να σχεδιάζουμε την πρώτη μας κοινή δράση σε συνεργασία με το Δίκτυο Μεσόγειος SOS», δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής του Δήμου Θεσσαλονίκης και επικεφαλής του ΔΕΠΠ, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ευχαριστώντας παράλληλα το Δήμαρχο Βόλου για τη φιλοξενία.

 «Το αντικείμενο του προγράμματος ταιριάζει απόλυτα στη φύση του ΔΕΠΠ καθώς για την επιτυχία του απαιτείται η σύμπραξη πολλών και διαφορετικών φορέων, η μεταφορά τεχνογνωσίας και η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σε θέματα ορθής διαχείρισης υδάτων.

Είμαι αισιόδοξος ότι η Θεσσαλονίκη και τα υπόλοιπα μέλη του Δικτύου μας θα έχουμε την ευκαιρία να κερδίσουμε την απαραίτητη τεχνογνωσία μέσα από αυτό το πρόγραμμα, όχι μόνο για την ορθή διαχείριση των υδάτων αλλά και για τον μεταξύ μας αποτελεσματικότερο συντονισμό, ούτως ώστε να καταφέρουμε στο άμεσο μέλλον να αναλάβουμε ακόμη μεγαλύτερες δράσεις», κατέληξε ο Αντιδήμαρχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου